Jouw Toekomst Nu brengt de
werelden van jeugdhulp en
onderwijs bij elkaar.
Bij Jouw Toekomst Nu begrijpen we als geen ander dat het combineren van jeugdhulp en onderwijs een uitdaging kan zijn. We hebben gemerkt dat deze twee werelden vaak gescheiden van elkaar opereren, onder andere vanwege de verschillende departementen waar ze onder vallen. Maar we geloven ook dat er veel potentieel zit in de combinatie van deze twee werelden en we werken hard om dit potentieel te benutten.
Missie & Visie
Bij Jouw Toekomst Nu geloven we in het bieden van kwaliteit en uitstekende service op maat aan jongeren en gezinnen. Hierbij nemen we de culturele en sociale verschillen van jongeren in acht om zo tot een passende aanpak te komen. Door ons te richten op de individuele jongere en zijn of haar gezin, kijken we verder dan alleen de hulpvraag en zoeken we naar onbesproken behoeften. Daarnaast werken we cultuursensitief om zo goed aan te kunnen sluiten op de doelgroep.
Preventie staat bij Jouw Toekomst Nu voorop. We onderscheiden ons van grote instellingen door onze persoonlijke aanpak. Onze professionals hebben oog voor de individuele jongere en zijn of haar hulpvraag in de breedste zin van het woord. We observeren niet alleen wat er gezegd wordt, maar ook de context om zo tot een passende oplossing te komen.
Bij Jouw Toekomst Nu vinden we actief luisteren en de juiste vragen stellen aan jongeren en gezinnen heel belangrijk. Door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen, krijgen onze professionals inzicht in hoe jongeren en gezinnen in het leven staan, wat voor hen belangrijk is en waar ze ontevreden over zijn. De jongere is bij ons de regisseur van zijn of haar eigen leven en zijn of haar hulpvraag staat centraal. Wij zetten ons in voor jongeren en gezinnen die uitgedaagd worden op verschillende leefgebieden.
Werkwijze
De begeleiding en ondersteuning die Jouw Toekomst Nu biedt, heeft de Nederlandse Jeugdwet als uitgangspunt. Dit betekent in de praktijk dat wij alle kinderen en jongeren tot achttien jaar oud ondersteunen. Bij elke casus wordt de caseload in overleg met de stakeholders bepaald. Opvoedingsondersteuning kan waar nodig worden ingezet bij gezinnen, bijvoorbeeld na een rechterlijke uitspraak.
Onze professionals bij Jouw Toekomst Nu hebben een specifieke expertise op het gebied van jongeren met een leerstoornis, een licht verstandelijke beperking, autisme, forensische problematiek, gezinsproblematiek en het bieden van begeleiding op alle leefgebieden. Dankzij hun praktijkervaring zijn zij kundig en streetwise, waardoor zij gemakkelijk behoeften van jongeren en ouders kunnen signaleren en hierop effectief kunnen inspelen.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van hulpvragen die we bij Jouw Toekomst Nu behandelen:
- Jongeren met gedragsproblematiek, die op school of thuis in de knoop komen.
- Jongeren die school vroegtijdig hebben verlaten.
- Opvoedondersteuning voor ouders/verzorgers.
- Jongeren die kampen met een verslaving, waarbij er kan worden gedacht aan softdrugs, gamen of lachgas.
- Jongeren met een leerachterstand, die verdere studievertraging op korte- en lange termijn willen voorkomen.
- Jongeren die forensische zorg nodig hebben.
Vanuit de Wet passend onderwijs staat elke leerling centraal en moet geplaatst worden op een school die aansluit op zijn of haar individuele kwaliteiten en mogelijkheden. Passend en inclusief onderwijs is daarom essentieel om elke leerling te kunnen stimuleren. Hierbij wordt extra hulp aangeboden, bijvoorbeeld bij leer- of gedragsproblematiek. Passend en inclusief onderwijs kijkt naar de ondersteuningsbehoefte van de leerling, waarbij deze behoefte bepalend is in plaats van de beperkingen. Dankzij intensieve begeleiding kan voorkomen worden dat een leerling langdurig thuis moet zitten, omdat er geen passende onderwijslocatie beschikbaar is.
Jouw Toekomst Nu maakt met alle betrokkene een op maat gemaakte
behandelplan waarbij succes het streven is.
Netwerk
Jouw Toekomst Nu begrijpt dat een ondersteunend netwerk van cruciaal belang kan zijn bij het oplossen van hulpvragen.
Jongeren die kampen met complexe problematiek hebben vaak een beperkt ondersteunend netwerk. Uit onze ervaring blijkt dat jongeren met een beperkt ondersteunend netwerk vooral voorkomen in migrantengezinnen.
Bij Jouw Toekomst Nu werken we samen met de jongeren en hun gezaghebbenden om het netwerk aan te vullen en te verbreden. Het ontwikkelen van een aanvullend netwerk kan bijdragen aan de autonomie en zelfregie van de jongeren, wat een positieve invloed heeft op hun schoolprestaties en kan voorkomen dat zij voortijdig de school verlaten (Fafieanie & Veldhuijsen, 2018). Wij zijn realistisch en weten dat zelfs het informeren van de ouders/verzorgers over de uitdagingen waar de jongere mee te maken heeft al een grote stap kan zijn.
Exclusiecriteria
Om te bepalen welke jongeren het beste door Jouw Toekomst Nu kunnen worden geholpen, zijn er een aantal criteria opgesteld. Er zijn echter andere organisaties en instellingen in de regio die zich specialiseren in de hieronder genoemde problematiek. Indien een verwijzer een jongere herkent in één van de uitsluitingscriteria, adviseert Jouw Toekomst Nu om de jongere door te verwijzen naar een specialist.
Wanneer kan een jongere niet bij Jouw Toekomst Nu in begeleiding?
- De jongere heeft last van actieve suïcidaliteit;
- De jongere heeft op het moment last van een psychose of chronische psychotische verschijnselen;
- De jongere heeft een eetstoornis;
- De jongere heeft last van een ernstige verslaving die eerst behandeling nodig heeft;
- De jongere heeft verblijf en behandeling nodig;
- De jongere vertoont forse acting-out waardoor de jongere niet kan instaan voor de eigen veiligheid of de veiligheid van anderen.